NEREYE GİTTİ BU OĞLAN ?

0 Comments

NEREYE GİTTİ BU OĞLAN ?

Dil canlı bir organizma gibi zamanla eksiliyor ,çoğalıyor, bir kelime kendi anlamına yeni anlamlar ekliyor ve biz hiç düşünmeden o kelimeyi günlük hayatımızda kullanıyoruz .Nasıl oluyor da bazı kelimeler tedavülden kalkıyor ve yeni gelene çarçabuk kucak açıp kullanıyoruz , üstelik yanlış kullanıyoruz. Bu yanlışlığın kaynakları bir tez konusu iken ,biz şimdilik ‘ oğlan’ sözcüğüne bakalım.

TÜRK Dil Kurumu 4 Mayıs 2016 da internet sitesinde ‘ bizim oğlan ‘ için kardeş, arkadaş ,dost karşılığını verirken ,’ oğlan ‘ için erkek çocuk ,iskambil kağıdında genç erkek resimli kağıt, vale ve cinsel bakımdan erkeklerin zevkine hizmet eden sapık erkek olarak tanımlar.

Hamile birine yönelttiğiniz , Kız mı? Oğlan mı? Sorusu son yıllarda, Kız mı? Erkek mi? sorusuna dönüştü .Oğlan ‘ erkek’ oldu da kız neden ‘kadın ‘ olamadı?

Mağaza reyonlarında ‘ kız çocuk’ , ‘ erkek çocuk’ yazıyor. Oysa yazılması gereken ‘kız’ ve ‘ oğlan ‘ olmalı. Oğlan kelimesinin TDK tarafından yazılan üçüncü anlamından dolayı mı ‘erkek çocuk’ yaratıldı ? Durum böyleyse neden kızlar için ‘kadın çocuk’ kullanılmıyor ? Oğlanlar doğuştan erkekliğe geçerken kızların doğuştan ‘kadın ‘ olmalarına pek sıcak bakılmıyor. Bu dil maalesef her yerde ,gazete ,televizyon ,edebiyat ve hatta ‘ Çocuk Çalışmaları’ alanında çok kıymetli eserler verenler bile yeri geliyor ‘erkek çocuk’ ve ‘kız çocuk ‘ tabirini kullanıyor .

Bugünlerde televizyonda bir pedin reklam kampanyasında ‘ KIZ SÖZÜ ‘ kullanılıyor . Yapmak istedikleri aslında sözünde durmayı belirten ‘ ERKEK SÖZÜ’ deyiminin cinsiyetçi yanına dikkat çekerek ,sözünde durmanın belli bir cinsiyete özgü bir durum olmadığını göstermeye çalışmak olsa da ‘erkek sözü’ nün alternatifi ‘KADIN SÖZÜ ‘ olmalı . Sorun tam da burada . Neden bir cinsiyeti bildiren bir kelimenin yerine öbür cinsiyet için atfedilen kelime kullanılamıyor ? Oğlan çocuk ışık hızıyla erkekliğe geçerken, kızlar maalesef evlenmeden ‘kadın ‘ olamıyorlar .Kendi cinsiyetlerini ifade eden kelimeyi kullanamıyorlar.

11 EKİM Dünya Kız Çocukları Günü

‘ Kız Çocuğu’ demek doğru mu ?Kız ve oğlan zaten çocuk olmayı içinde barındırmıyor mu ? TÜRKÇE Öğretmenlerine sormak lazım , böyle bir kullanım doğru olsa bile ortada yine bir yanlışlık var ;’ erkek çocuk’ un diğer cinse karşılığı ‘kadın çocuk’ olmalı .Neden kızlarımıza ‘ kadın ‘ kelimesini kullanamayıp , oğullarımıza rahatlıkla ‘erkek ‘ diyebiliyoruz, üstelik ped reklamında oynayan gencecik kadınlar hala ‘kız Sözü ‘ diye bağırıp dururken , bir türlü ‘ KADIN Sözü ‘ diyemiyorlar .Reklam yüzü ,oyuncu 1985 doğumlu yani 35 yaşında ama hala maalesef ‘ kadın sözü’ diyemiyor. Denilmiyor.

Bakmasını bilene dünyanın gerçeğini gösterir dil . Göreceğimiz her şey pek iç açıcı olmasa da yanlışları değiştirebilme ihtimali her zaman mevcuttur .

‘’ 11 Ekim Dünya Kız Günü ‘’ya da ‘’ KADIN Çocuklar Günü’ ‘ kutlu olsun

 

Deniz Funda Dilmener Taşo